شاید شما نیز کلمه نحله را در مورد قوانین مربوط به ازدواج، طلاق و حقوق زنان شنیده باشید. این قانون که در ایران اجرا میشود و یک حکم اسلامی محسوب میشود، برای دفاع از حقوق زنان طراحی شده است. به موجب قانون به غیر از مهریه در شرایط خاصی حقوق دیگری به نام نحله به زن تعلق میگیرد.
کلمه نحله در لغت به معنای بخشش است و شرایط آن با مهریه به طور کُلی متفاوت است. طبق این قانون زمانی که زن مستحق دریافت اجرت المثل نباشد و دادخواست طلاق از سوی مرد باشد، حقوقی به نام نحله به زن تعلق میگیرد که در آن با توجه به وسع مالی زوج و مدت زمان زندگی مشترک، مرد باید مبلغی به زن بدهد. به طور کُلی میتوان گفت این قانون برای شرایط مختلف به صورت متفاوت اعمال میشود و تکالیف متفاوتی در نظر میگیرد.
مبلغ نحله و شرایط تعلق آن ممکن است متفاوت باشد و ما در این مطلب قصد داریم همین موضوع را روشن کنیم.
تفاوت نحله با اجرت المثل
در زمان طلاق حقوق مختلفی برای زن در نظر گرفته میشود که اجرت المثل و نحله در میان آنها قرار دارند. اولین نکتهای که باید در این مورد بیان کنیم این است که نحله تنها زمانی به زن تعلق میگیرد که اجرت المثل تعلق نگرفته باشد؛ یعنی زن اگر اجرت المثل داشته باشد، نحله را دریافت نمیکند.
در تعریف نیز باید گفت که اجرت المثل به معنای دستمزد زن بابت کارهایی است که در منزل شوهرش انجام داده اما وظیفهای در این خصوص نداشته است. اما نحله یک بخشش از جانب شوهر است که و زن آن را به عنوان یک مبلغ بلاعوض و هدیه دریافت میکند.
تفاوت دیگر میان آنها این است مبلغ اجرت المثل را کارشناس، و مبلغ نحله را قاضی بر اساس مدت زندگی مشترک و وسع مالی زوج تعیین میکند. همچنین باید گفت که اگر دادخواست طلاق از سمت مرد باشد، نحله تعلق میگیرد و در غیر این صورت منتفی است. برای مشاوره با وکیل مهریه جهت مطالبه و شرایط گرفتن آن با موسسه ما تماس بگیرید.
مبلغ نحله
در مورد مبلغ نحله باید گفت که مقدار دقیق آن قطعاً کمتر از اجرت المثل خواهد بود با توجه به وسع مالی مرد یک مبلغ جزئی است. مبلغ نحله با توجه به سنوات زندگی مشترک، وسع مالی مرد، و خدماتی که زن در منزل انجام داده و وظیفه وی این نبوده، تعیین میشود.
اما توصیه کُلی این است که در صورتی که عدم تمکین زن به اثبات نرسیده و دادخواست طلاق از سمت مرد است، بهتر است اجرت المثل که مبلغ بیشتری دارد مطالبه شود. اما در صورتی که اجرت المثل به زن تعلق نگرفت، میتوان برای نحله نیز اقدام نمود.
موارد تعلق نحله به زن
بهتر است ابتدا در مورد تعلق اجرت المثل صحبت کنیم. تعلق اجرت المثل به زن مشروط به تقاضای مرد برای طلاق است و این دادخواست نباید بر اثر تخلف زن از وظایف همسری، سوء اخلاق یا بد رفتاری او باشد.
در هر صورت اگر شرایط تعلق اجرت المثل وجود نداشته باشد، نوبت به نحله میرسد و در این حالت است که زن میتواند درخواست نحله داشته باشد.
ضمناً قبلاً اشاره کردیم که در صورت دادخواست زن از دادگاه، نحله منتفی است. اما اگر طلاق توافقی باشد یا درخواست طلاق از جانب زوج (شوهر) باشد، نحله میتواند مطالبه گردد. در صورتی که می خواهید با بهترین وکیل طلاق توافقی در تهران مشورت کنید با موسسه ما تماس بگیرید.
همچنین باید گفت که در طول زندگی مشترک مطالبه نحله قابل انجام نیست و زن نمیتواند در طول زندگی مشترک انتظار دریافت نحله داشته باشد؛ بلکه تنها بعد از طلاق میتواند آن را دریافت کند.
یکی دیگر از شرایط نحله تمکین زن به شوهر خود است. به زنی که از مرد خود تمکین نکند زن ناشزه گفته میشود. در صورت عدم تمکین زن، برخی از حقوق مالی به زن تعلق نمیگیرد و ممکن است اجرت المثل نیز به وی تعلق نگیرد. البته در شرایط خاصی ممکن است نحله به زن تعلق بگیرد و بتواند آن را مطالبه کند.
توجه داشته باشید که مهریه حتی در صورت عدم تمکین نیز به زوجه تعلق میگیرد. ضمناً زوج باید بتواند ناشزه بودن زن را به اثبات برساند که کار سختی است. برای آشنایی بیشتر و دقیقتر با شرایط مطالبه و تعلق نحله و اجرت المثل، لطفاً با دفتر موسسه حقوقی ما تماس حاصل فرمایید.
چگونگی دریافت نحله
زن میتواند برای دادخواست طلاق، جدای از دادخواست صدور گواهی عدم امکان سازش، دادخواست نحله یا اجرت المثل را مستقیما تحویل دادگاه بدهد.
بنابراین زوجه میتواند قبل از طلاق برای دریافت نحله اقدام کند. طبق قانون، قبل از طلاق میتوان مطالبه اجرت المثل و نحله را تقدیم دادگاه کرد. مجمع تشخیص مصلحت نظام نیز این امر را در قانون تصریح کرده است.
در این صورت زن میتواند قبل از اجرای صیغه طلاق، اجرت المثل و نحله را مطالبه کند و در صئرت ثبت آن زوج موظف به پرداخت نحله است. این قانون تفسیری برای حمایت از حقوق زنان به تصویب رسیده است.
شرایط مطالبه نحله توسط زن
مطالبه نحله توسط زوجه شرایطی دارد که طبق قانون وی باید تمام این شرایط را دارا باشد و بعد آن را دریافت کند. شرایط مطالبه این حقوق شامل:
۱- طلاق به دادخواست زوجه نباشد
همانطور که قبلا هم گفتیم طلاق ممکن است به درخواست زوجه، زوج یا توافقی باشد که در این صورت شرایط فرق میکند. اگر دادخواست طلاق از سمت زوجه باشد، نحله به او تعلق نمیگیرد اما در صورتی که زوج و زوجه به صورت توافقی درخواست طلاق داشته باشند، تعلق یا عدم تعلق نحله طبق توافق طرفین خواهد.
همچنین اگر دادخواست طلاق از سمت زوج باشد، و عدم انجام تکالیف شرعی توسط زن ثابت نشود، نحله به زن تعلق میگیرد.
۲- طلاق باید اتفاق افتاده باشد
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم در طول زندگی مشترک امکان طلب نحله توسط زن وجود ندارد و باید زوج اقدام به دادخواست طلاق کرده باشد. معمولاً علت طلاق تاثیری در تعلق نحله به زوجه ندارد ؛ توجه داشته باشید که زوجه میتواند قبل از دادخواست طلاق توسط همسرش، نحله را مطالبه کند اما برای دریافت آن باید طلاق صورت گرفته باشد.
۳- تعیین مقدار نحله بر خلاف اجرت المثل به نظر کارشناسی احتیاجی ندارد
برای اجرت المثل، قاضی مقدار را تعیین نمیکند و کارشناس باید بر حسب کارهایی که زن وظیفهای بر انجام آنها نداشته است، اجرت المثل را تخمین بزند. اما در نحله قاضی با توجه به سنوات زندگی مشترک، کارهایی که زوجه در منزل انجام داده است، و همچنین وسع مالی مرد، مبلغی را برای نحله تعیین میکند.
برای گرفتن مهریه از طریق توقیف اموال، می توانید مقاله توقیف اموال برای مهریه را مطالعه کنید.
برای دریافت نحله به کجا مراجعه کنیم؟
موسسه حقوقی ما با سالها تجربه ارزشمندی که در پروندههای مختلف حقوقی و همکاری با حقوقدانان و وکلای معتبر به دست آورده است، میتواند هر پروندهای از هر نوعی را حل و فصل کند.
این موسسه با بهترین وکلای دادگستری تهران همکاری میکند و خبر خوش این است که شما میتوانید برای تماس با هر یک از این وکلا، با وکلای آفتاب ارتباط برقرار کنید. برای برقراری ارتباط با موسسه ما، لطفا با شماره تماس موجود در بخش تماس با ما، تماس ارتباط برقرار کنید. با تشکر.
بدون دیدگاه