برخلاف طلاق توافقی که در آن زوجین با نظر موافق یکدیگر و با توافق بر سر مسائل مادی و معنوی درخواست طلاق می دهند و پس از طی مراحلی در صورت صدور رأی مثبت دادگاه از هم جدا می شوند، نوعی از طلاق به نام طلاق یک طرفه نیز وجود دارد. در طلاق یک طرفه که یکی از انواع طلاق است یک از زوجین یعنی زن یا مرد دادخواست طلاق را ارائه می نمایند.
در طلاق یک طرفه دو طرف با یکدیگر توافق ندارند بلکه یکی از طرفین درخواست طلاق داده و مدارک و مستندات خود جهت طلاق را به دادگاه ارائه می دهد و در صورت پذیرش، رئیس دادگاه حکم به جدایی و طلاق طرفین خواهد داد. طلاق یک طرفه برای مردان با توجه به اینکه قانون حق طلاق را به مرد داده راحت تر است.
طلاق یک طرفه برای زنان با توجه به اینکه آن ها میبایست ادله محکم و مستدلی را به دادگاه ارائه نمایند مشکل تر است زیرا زنان حق طلاق ندارند. اگرچه طلاق یک طرفه برای مردان راحت تر است اما قانون مردان را موظف به پرداخت حقوق مادی زن به طور کامل می نماید و بعد حکم طلاق صادر می شود.
طلاق یک طرفه از جانب زن
طبق قانون اسلام و شرع مقدس حق طلاق با مرد است. مرد می تواند حتی بدون دلیلی خاص با پرداخت حقوق مالی همسر شامل مهریه، نفقه و … وی را طلاق دهد. اگر زوجه تصمیم به طلاق بگیرد با توجه به اینکه حق طلاق با مرد است، زن با دشواری های زیادی جهت ارائه مدارک و مستندات مبنی بر طلاق مواجه می شود و کار بسیار دشوارتری پیش روی زنان در مقایسه با مردان است. زن طبق قانون مدنی و مواد ۱۰۲۹، ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ قانون مدنی توانایی دارد تا از دادگاه درخواست طلاق نماید.
توصیه می شود که در صورت ارائه طلاق یک طرفه از جانب زن، وی حتماً از وکیلی متبحر استفاده کرده و با کمک او به ارائه دادخواست طلاق بپردازد و در فرایند طلاق همواره از مشورت های او استفاده کند.
زوجه برای طلاق یک طرفه لازم است به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند و با ایجاد دادخواستی در نوبت اول این دادخواست به دادگاه ارجاع خواهد شد. زوجه به منظور رسیدن به طلاق از زوج خود می بایست در این دادگاه شواهد و مدارک محکم و قاطع کنندهای را ارائه نماید تا دادگاه به طلاق رأی مثبت دهد.
بیشتر بخوانید: مراحل طلاق توافقی چیست؟
طلاق یک طرفه از جانب مرد
مطابق با ماده ۱۱۳۳ قانون مدنی مرد هر زمان می تواند همسر دائمی خود را طلاق دهد. برخلاف طلاق یک طرفه از جانب زن که ایشان می بایست دلایل و مدارک و مستندات زیادی به دادگاه ارائه نماید، مرد با ارائه کوچکترین دلایل و مستندات و حتی گاهی بدون ارائه دلیلی می تواند همسر خود را طلاق و او را مطلقه نماید.
در این خصوص لازم است تا مسائل مادی مربوط به همسر به طور کامل از سوی شوهر پرداخت شود. منظور از حقوق مادی همسر عبارت است از:
تعیین تکلیف مهریه: اگر مهریه عندالمطالبه باشد تمامی مهریه را مرد میبایست پرداخت نماید و اگر مهریه عندالاستطاعه باشد زن باید استطاعت مالی همسر را اثبات کند و بعد پرداخت مهریه انجام شود. ممکن است مرد از اعسار استفاده کند و دادگاه تصمیم بر پرداخت مهریه به صورت تقسیط بگیرد. برای مشاوره با بهترین وکیل مهریه بدون حضور در دادگاه با مشاورین ما تماس بگیرید.
تعیین تکلیف نفقه: نفقه زن باید به طور کامل از جانب مرد پرداخت شود. منظور از نفقه تمامی نیازهای متعارف زن شامل مسکن، البسه، غذا، اسباب منزل و … است.
تعیین تکلیف اجرت المثل: لزومی بر انجام کارهای منزل از سوی زن به صورت رایگان نیست. اگر زن از ابتدا قصد و نیت تبرع یا انجام کارهای خانه به صورت رایگان را داشته باشد دیگر اجرت المثل به ایشان تعلق نگرفته و وی مشمول نحله می شود.
تعیین تکلیف تنصیف دارایی: یکی از شروط نکاح که طرفین آن را امضا می کنند شرط انتقال نصف دارایی شوهر است.
تعیین حضانت فرزندان: بعد از طلاق از جانب مرد حضانت دختر تا ۷ سالگی با مادر و تا ۹ سالگی با پدر است و حضانت فرزند پسر تا ۷ سالگی با مادر و تا ۱۵ سالگی با پدر است. دختر از ۹ سالگی و پسر از ۱۵ سالگی از شرایط حضانت خارج می شوند.
طلاق یک طرفه چقدر زمان می برد؟
در طلاق یک طرفه عوامل مختلفی چون ارسال احضار طلاق، ارجاع داوری، رسیدگی به اعتراض و ثبت طلاق در دفترخانه در تعیین مدت زمان طلاق یک طرفه نقش دارند. اینکه دادگاه خانواده چه زمانی را برای رسیدگی مشخص کند مشخص نیست و لذا طلاق یک طرفه از جانب مرد ممکن است ماه ها زمان ببرد.
برای مثال یکی از گواهی هایی که مرد در طلاق یک طرفه باید ارائه دهد ارائه گواهی عدم امکان سازش برای طلاق است. همچنین محاکم قضایی تمامی تلاش خود را برای جلوگیری از انجام طلاق انجام می دهند و تمایل به سازش و زندگی دو طرف دارند. این امر فرایند طلاق یک طرفه را به تعویق می اندازد.
البته اگر طلاق یک طرفه از جانب زن باشد به دلیل اینکه لازم است مدارک و مستندات و ادله محکمی برای طلاق از جانب زن به دادگاه ارائه شود، شاید این رویه مدت زمان بیشتری به طول بیانجامد.
بدون دیدگاه